Kansrijke beroepen en krapteberoepen, wat kun je er mee?
Onlangs verscheen weer een periodiek verslag van UWV over kansen en mogelijkheden op de huidige arbeidsmarkt. “Kansrijke beroepen: Waar is de arbeidsmarkt krap?” Het is best aardig om hier eens een kijkje in te nemen als je van plan bent om je loopbaan te verleggen naar ander werk. Natuurlijk is het goed om daarin je ideeën, wensen en ambities te volgen. Maar als je het ook fijn vindt om een beetje houvast te hebben in de toch al zo grillige arbeidsmarkt, dan geeft dit verslag enige aanknopingspunten bij je keuze. Lees dan even verder.
Er wordt in dit verslag onderscheid gemaakt tussen een aantal zaken.
Kansrijke beroepen: beroepen waar méér vraag is naar mensen dan er in aanbod beschikbaar is.
Krapteberoepen: deze beroepen bieden héle goeie kansen omdat er maar weinig mensen voor beschikbaar zijn: vaak beroepen met specifieke kenmerken en opleidingseisen. Het gaat hier dus om (zeer) moeilijk vervulbare vacatures.
Kansberoepen: beroepen waar redelijke vraag naar is, waarvoor je gemiddeld gezien een redelijke kans hebt om daar een baan in te vinden. UWV heeft een zogenaamde Kansberoepenlijst samengesteld. Voor erkende kwalificerende opleidingen tot deze functies stelt UWV voor iedereen een budget in de vorm van een Scholingsvoucher ter beschikking van € 2500. Iedereen is hier ook echt: iedereen. Werkenden, werkzoekenden, zelfstandigen, met of zonder uitkering! Ook interessant om te weten: er staan veel functies en sectoren op deze lijst: onderwijs, zorg en welzijn, veel techniek, veiligheid, transport & logistiek, ICT, economisch/financieel.
Op de website van UWV kun je ook de uitgebreide lijst met erkende opleidingen raadplegen.
Overstapberoepen. Dit zijn beroepen waarvoor de kansen nu en in de toekomst verder gaan afnemen door allerlei ontwikkelingen zoals automatisering en robotisering. Denk bijvoorbeeld aan het automatiseren van allerlei administratieve processen waardoor functies verdwijnen. Als je in een dergelijk beroep werkzaam bent, is overstappen naar een kansrijker beroep een serieuze overweging.
Keuzes maken doet iedereen op zijn eigen manier. Laat je gevoel en verstand daar zo goed mogelijk in samenwerken. Dat leidt vaak tot een goede en onderbouwde keuze. Maak gerust vrijblijvend een kennismakingsafspraak als je graag wat hulp wilt bij dit proces. Ik zou er in elk geval niet om dobbelen wat het gaat worden. Succes met het vervolg.