Imelda Hanselman

Loopbaanbegeleiding & Coaching

Oudste student die ik ken is geslaagd!

Vandaag zit ik na 5 jaar met een kop koffie weer in gesprek met een cliënt. Ik noem hem Frederik. In de tussenliggende jaren hebben we af en toe per mail contact gehouden maar live hebben we elkaar niet meer gezien. Bij het weerzien vandaag kan ik niet ontdekken dat Frederik inmiddels 58 jaar is. ”Geen spat veranderd”, zou ik zeggen, maar wel heel wat rijker en wijzer geworden. Mijn aanleiding om Frederik uit te nodigen en te feliciteren met een bos bloemen is namelijk dat Frederik is geslaagd voor de 4 jarige HBO deeltijdopleiding Recht. Ik vind dat hij daarmee een superprestatie heeft geleverd. Frederik vertelt wat hem ertoe bracht, wat het heeft gekost en opgeleverd.

De uitkomst van een aantal loopbaangesprekken met hem 5 jaar geleden bracht Frederik tot de keuze voor deze opleiding. Natuurlijk gingen die gesprekken ook over  (citaat Frederik) “wat had ik moeten doen toen ik 19 was”. Want de start van zijn loopbaan was geen voorbeeld van keuze en bewustheid. Had hij zijn hart toen gevolgd, dan zou hij dan nu natuurhistoricus zijn geweest! Frederiks loopbaan liep echter anders en vond zijn weg in een specialistische tak van het verzekeringsvak. Frederik praat daar nog steeds met veel passie over.

Maar de wens om zich verder te ontwikkelen bracht Frederik en mij in 2010 in ’loopbaangesprek’ en leidde tot deze studiekeuze. Vier jaar gedisciplineerd studeren betekende dat. 7% salaris en werktijd inleveren, samen met een deel van zijn vakantiedagen om zo studietijd te creëren. Daarnaast dus 93% werken, wekelijks één middag en avond naar school, zaterdags klusjes en sociale verplichtingen, zondags en een groot deel van vakanties aan de studie.

Met zijn vrouw vierde hij elke mijlpaal (elke gehaalde voldoende) met een etentje. ” Een keer of 50, 60 zijn we gezellig wezen eten samen” . Ook is Frederik 2 a 3 keer per week blijven  sporten. Want: “je moet niet inkakken maar zorgen dat je fit en gezond blijft”. Sociale uurtjes doorbrengen met kinderen, familie en vrienden ging op een laag pitje.

Grote offers. Het ging allemaal niet zonder slag of stoot. Zo heeft hij een tijd lang thuis meer gezorgd voor zijn gezin toen zijn vrouw ziek was. En heeft hij door reorganisaties bij zijn werkgever steeds meer taken en werk erbij gekregen waardoor 93% werken al gauw 60 uur –dus 150%- werken per week werken. Zijn afstudeeropdracht kwam in het gedrang en uiteindelijk raakte de koek helemaal op! Frederik moest een time-out nemen met werk en studie. Maar hij pakte de draad weer op en slaagde!

Terugkijkend zegt hij : “Het was een achtbaan. Ik had bij het begin niet gedacht dat ik dit aankon maar ik heb mezelf verbaasd! Ik ben heel blij met deze studie, ik vond het een mooie ontdekkingsreis. Ik weet nu zó veel meer, waardoor ik mijn werk zó veel beter en met meer plezier kan doen. Ook alle tumult van afgelopen jaren in mijn werk heeft me geholpen. Natuurlijk is dat niet allemaal even fijn om mee te maken. Maar ontevredenheid en boosheid hierover gaf mij  tegelijkertijd ook  een prikkel om als een Neanderthaler te gaan bewegen”. Om te werken aan ander perspectief. Ook zijn gave om overal iets positiefs uit te halen heeft hem zo ver gebracht.

Petje af!

En hoe nu verder? Die vraag stelt Frederik zich momenteel. Afgelopen tijd heeft hij even afstand en rust genomen. En nu broedt hij op het realiseren van een nieuwe stap in zijn loopbaan.  Ook die plannetjes komen bij de koffie vandaag op tafel. In dat toekomstbeeld zal alles wat Frederik tot nu toe vergaard heeft aan kennis en ervaring samen komen, zoveel is zeker! Dat heet oogsten!

Ook benieuwd wat jouw loopbaan nog meer voor je in petto kan hebben? Kom vrijblijvend kennismaken om te bespreken hoe een loopbaancoach jou hierbij kan helpen.