Imelda Hanselman

Loopbaanbegeleiding & Coaching

Netwerken: een inspirerend voorbeeld van Roos + 7 tips

Foto: Pixaby

Voor iedereen die drempelvrees ervaart om zelf te gaan netwerken dit keer een ‘special’ over de ervaring van Roos. Hoe Roos in 4 maanden tijd door effectief te netwerken haar doel bereikt bij haar loopbaanswitch.

“Als ik dat ene telefoontje naar die gemeente niet had gedaan, had ik nu niet in deze nieuwe baan gezeten”. Dat is in een notendop de conclusie van Roos, een gedreven en energieke vrouw van 36 jaar. Roos zegt vaarwel tegen haar baan en beroep als groepsleerkracht in het basisonderwijs; het past niet meer. Ze wil een totaal andere weg inslaan. In de outplacementbegeleiding is veel aandacht voor het overwinnen van haar onzekerheid. Voor Roos wordt glashelder dat werkzaamheden op gebied van plannen, administratie, analyse en organisatie haar  beter passen.

Het is een telefoontje naar aanleiding van een vacature dat haar loopbaanswitch in versnelling brengt. “Ik belde eigenlijk om informatie. Ik wilde weten: wat heb ík nodig om dáár te komen, in dát werk, om dat werk te kunnen doen”, aldus Roos. Door haar goede vragen wist ze de interesse te wekken van de leidinggevende in een gemeentelijke organisatie.

En zo creëert  Roos voor haar zelf de kans om drie maanden lang wekelijks een aantal uren mee te mogen lopen op de back-office van een gemeentelijke afdeling WMO en Jeugdzorg.

Roos neemt als een spons de ervaringen en nieuwe kennis in haar op. Ze is grondig, wil alles weten en snappen, stelt vragen, denkt mee en komt met suggesties. Haar inzet en inbreng wordt goed ontvangen in de organisatie. Na drie maanden vindt evaluatie plaats en zit het er op.  De leidinggevende van de afdeling: “We hebben rondgevraagd bij collega’s. Je functioneert goed, het werk dat je doet blijkt nodig te zijn. Je bent een leuk mens, je bent enthousiast, je doet in je werk er een schepje bovenop.”

Roos krijgt een arbeidscontract voor 10 maanden als eindresultaat. Haar loopbaanswitch is een feit.

 

Zeven tips van Roos en Imelda hoe je netwerkend een nieuwe baan verwerft.

 1. Ga veel oriënterende gesprekken aan met mensen uit je eigen kring en in organisaties waar het werk wordt gedaan dat jíj graag zou willen gaan doen. Bij een loopbaanswitch verruim je daarmee je blik op de arbeidsmarkt. Gun jezelf nieuwe input voor een nieuwe koersbepaling.
 2. Leer werken met de juiste tools om te netwerken, zoals een elevator pitch, slimme toepassing van LinkedIn, gespreksvoering, een CV; heb je sterke punten op een rijtje.
 3. Zorg dat je steeds met iemand kunt spiegelen en reflecteren over je netwerkactiviteiten. Dat kan iemand zijn uit je eigen omgeving of een loopbaanadviseur.
 4. Volg mensen, organisaties en vacatures als input voor nieuwe netwerkactiviteiten.
 5. Verdiep je gedegen in alles wat op je pad komt dat past bij je focus. Wees nieuwsgierig en ontdekkend. Stel je tegelijkertijd óók open voor toeval.
 6. Wees bereid om te investeren in jezelf door in een periode van stage of werkervaring kennis te maken met onbekend werk.
 7. Ga stapsgewijs en gedegen te werk; doseer je activiteiten, heb geduld en vertrouwen, toon lef en volharding.
 • NOOT
  Ben je werkzaam in het basisonderwijs? Wil je graag van Roos zelf eens horen hoe het is om zo’n loopbaanswitch te maken? Roos wil graag als ervaringsdeskundige hier over vertellen. “Ik weet hoe het voelt om niet meer blij voor de klas te staan. Ik kan het nu relativeren, nu ik het achter me heb gelaten. Ik wil graag daarover met je verder spreken”. Mail naar info@imeldahanselman.nl
 • Ook effectief leren netwerken voor je nieuwe baan? Mail voor een afspraak info@imeldahanselman.nl. Ook met één gesprek kun je al veel bereiken.