Imelda Hanselman

Loopbaanbegeleiding & Coaching

Met kloppend hart of knikkende knieën? 5 tips voor loopbaanbeweging

Ik vind het zondermeer moedig van de 55-jarige Klaas-Jan als hij ‘de stoute schoenen’ aantrekt en mij vraagt hem te ondersteunen bij zijn vraag. “Ik heb gedurende mijn hele loopbaan en voor een groot deel ook met veel plezier gewerkt in het basisonderwijs. Toch raakt de koek op en vraag ik me af of ik het leuk genoeg zal blijven vinden. Ik zou iets anders willen gaan doen. Kan ik dat, wat dan? Wat is daar voor nodig? Durf ik dat, ga ik dat wel redden?

Eigenlijk hele herkenbare vragen die veel mensen in hun loopbaan zichzelf wel eens stellen, niet? Terugkijkend naar mijn eigen loopbaan stond ik meermalen zelf ook voor dit soort vragen. En daarmee zijn de vragen van Klaas-Jan zó herkenbaar en tegelijk een professionele uitdaging om samen met hem dit te onderzoeken.

In 7 gesprekken, gecombineerd met meerdere loopbaanopdrachten en -onderzoeken(testen) is Klaas-Jan in zichzelf gaan ontdekken wat precies hij zo graag doet en goed kan in werk. En hoe hij zichzelf als mens en persoonlijkheid typeert. En hoe dit alles zich zou kunnen vertalen naar functies en werkzaamheden buiten de voor hem zo bekende schoolklas. Een hele exercitie. Het moeilijkste is om ‘zekerheden’ los te durven laten en zich open te stellen voor het nog onbekende. Maar ergens op 2/3e van het proces gaat ‘het hek van de dam’. Doorslaggevend daarin is dat Klaas-Jan letterlijk op onderzoek gaat in het veld. Praten met beroepsbeoefenaren, informatie vergaren, indrukken opdoen, en daar weer over praten met naasten. Door zich open te stellen, laat Klaas-Jan toe dat er nieuwe informatie en ervaring binnen mag komen om nieuwe inzichten en ideeën te krijgen. Waar Klaas-Jan aanvankelijk met knikkende knieën bedachtzaam was, verandert zijn zoekproces in een enthousiast en kloppend hart. Precies dat brengt Klaas-Jan bij zijn bestemming.

Klaas-Jan gaat autorij-instructeur of rijschoolhouder worden. Hij gaat daarvoor een opleiding volgen. En hij gaat dit combineren met een commerciële adviesfunctie als zelfstandige voor een anti-pest aanpak voor het onderwijs. Zijn onderwijservaring blijft hij zeker gebruiken.

5 tips om je loopbaan in beweging te zetten

  • Stel je open en wees onderzoekend en nieuwsgierig. Laat je daarmee prikkelen om nieuwe indrukken en informatie op te doen.
  • Ga ‘te veld’, ga er op uit en onderzoek en toets in de praktijk jouw loopbaan ideeën
  • Accepteer dat onzekerheid hoort bij een loopbaanstap. Je laat altijd iets vertrouwds achter dat je los zult/wilt laten. Daarmee maak je ruimte voor nieuwe richtingen
  • Bespreek je onzekerheden, ideeën, twijfels, angsten en hoop met je naasten. Deel!
  • Incasseer en volhardt om je nieuwe doel te bereiken. Iets krijgen wat waardevol is, vraagt meestal enige moeite